Pomen pravilne higiene rok
V zimskem času se po najboljših močeh poskušamo izogniti okužbam in prav nihče si ne želi, da bi zaradi bolezni obležal v postelji. Vendar velja spomniti, da se bolezni ne širijo samo kapljično, po zraku, temveč v veliki meri tudi z dotikom rok in površin, na katerih se lahko nahajajo številni povzročitelji okužb. S preprostim ukrepom, kot je temeljito umivanje rok, lahko te mikroorganizme z naših rok odstranimo in tako preprečimo razvoj bolezni.
Da se izognemo stiku s škodljivimi mikroorganizmi, je ključnega pomena, da si roke umivamo večkrat na dan in seveda takoj, ko se umažejo. Posebej skrbno pa si umivamo roke pred, med in po pripravi jedi, še posebej dosledno, če rokujemo s surovim mesom, jajci, morskimi školjkami, svežo neočiščeno zelenjavo ali sadjem; pred jedjo; vsakič preden koga hranimo; pred nego in po negi bolnika v domačem okolju; pred in po oskrbi rane, ureznine, udarnine, ko je koža poškodovana; po menjavi plenic ali po brisanju in umivanju otroka po uporabi stranišča; po smrkanju, kihanju, kašljanju, če smo uporabili robec (če nimamo pri sebi robca, v katerega bi zakašljali ali kihnili, potem to naredimo v rokav in ohranimo roke čiste); po dotikanju živali (tudi hišnih ljubljenčkov, akvarijskih živali) ali živalskih odpadkov; po dotikanju odpadkov ter ob prihodu domov.
Pomembno je, da se držimo pravilnega zaporedja postopka umivanja rok in da roke pod tekočo toplo vodo najprej zmočimo. Nato namilimo in zdrgnemo vse predele rok, po celi površini dlani, hrbtišč, med prsti obeh rok, konice prstov, pri tem pa ne pozabimo palcev, predelov pod nohti ali zapestij. Postopek naj bi trajal vsaj 20 sekund; v tem času drgnemo dlan ob dlan, dlan in hrbet roke, s sklenjenimi rokami z dlanjo proti dlani, med prsti, posebej zdrgnemo oba palca, konice prstov z nohti in zapestje. Z umitih rok temeljito speremo milo in roke dobro osušimo.
Najbolje, da jih obrišemo do suhega s papirnato brisačo, ali s svojo brisačo za roke, ki jo redno menjamo. Pipo zapremo s komolcem ali papirjem in ne z umito golo roko, še posebej, če nismo doma. Trudimo se, da se po umivanju rok ne dotikamo kljuk na vratih in ostalih površin, preko katerih se lahko prenašajo okužbe.
Ko bomo osnovne higienske principe ponotranjili in jih vestno izvajali, se jih bodo navadili tudi naši otroci, s trdnim prepričanjem in zgledom pa ravno tako ostale osebe v naši okolici. Čeprav imamo v 21. stoletju visoke higienske standarde, vse preveč ljudi pozablja, da za preprečevanje okužb niso dovolj samo pravilna prehrana, gibanje in pripravki za dvig imunske odpornosti, ampak predvsem dobre higienske navade. Osnovni higienski ukrepi so enostavni in poceni, a zelo učinkoviti pri preprečevanju okužb vedno in povsod, posebej pa pozimi, ko na nas prežijo številne bakterijske in virusne okužbe, ki nam lahko po nepotrebnem prav hitro pokvarijo zimsko idilo.
Andrea Šetina,mag. farm.
Vir: http://www.nijz.si/ (dostop: 03.01.2018)
NAZAJ